Blog

  • Bebek masajı nasıl yapılır, faydaları nelerdir?

    Bebek masajı nasıl yapılır, faydaları nelerdir?

    Sunflower oil versus no oil moderate pressure massage leads to greater increases in weight in preterm neonates who are low birth weight
    Early Hum Dev. 2013 Sep;89(9):769-72. doi: 10.1016/j.earlhumdev.2013.06.002. Epub 2013 Jul 5
    Fallah R, Akhavan Karbasi S, Golestan M, Fromandi M

    Düşük ağırlıklı doğan yenidoğan bebekler yenidoğan ünitesine alınır ve burada enfeksiyonlardan kaçınmak için minimum düzeyde dokunma sağlanır, ancak bu şekilde de bebekler dokunsal uyarıdan mahrum kalırlar. Araştırmalar sonunda eğitilmiş kişi veya annelerin yaptığı orta derecede masaj ile sinirsel aktivitede artış, insülin salınımında artış, enerji sarfetmede azalma, mide hareketlerinde artış ve besinlerin daha iyi emilimi, kortizol ve norepinefrin serum seviyesinde azalma, daha az stresli davranış gibi farklı mekanizmalar ile düşük ağırlıklı doğan bebeklerde kilo alma hızında artış gözlenmiştir. Darmstad ve arkadaşların yaptığı çalışmaya göre gelişen ülkelerde çok düşük ağırlıklı doğan bebeklerde hastaneden bulaşan enfeksiyonlarda Ayçiçek yağının kullanılabileceği gözlenmiştir. Bu çalışmanın amacı erken doğan düşük ağırlıklı bebeklerde büyüme parametrelerinde ayçiçek yağıyla masaj uygulamasının veya yağsız masaj uygulamasının etkinliği karşılaştırılmıştır. Kullanılan yağ kg başına 10 ml olup % 61.5 linoleik asit içerir. Masaj günde 3 defa 14 gün boyunca anneler tarafından yapılmıştır. Her gün sabah, öğlen ve akşam 10' da 10ar dakika masaj yapılmıştır. 10 dakikalık masaj iki faza ayrılmıştır. Birinci ve ikinci fazda dokunsal uyarı, ikinci fazda kinestetik uyarı yapılmıştır. Dokunsal uyarı fazında yenidoğan yüzükoyun yatırılır, orta derecede darbelerle dokunulur, 6 saniyede her bölgeye aşağıdaki sıraya göre 10 vuruş yapılır. Bu şekilde 5 dakika işlem yapılır.

    (1) Başın yukarısından enseye ve başın üst tarafına geri dönecek şekilde

    (2) enseden omuzlara doğru ve oradan enseye doğru

    (3) Sırtın üstünden bele doğru ve oradan sırtın üstüne doğru

    (4) Kalçadan ayağa doğru oradan kalçaya doğru (her iki ayakta)

    (5) Omuzdan ele doğru ve oradan omuza doğru (her iki kolda)

    Kinestetik fazda sırtüstü yatırılır, her kol,her ayak ve bütün ayaklar beraber bükülür ve uzatılır. Her hareket 10 sn sürer ve bu işlem 5 dakika yapılır. Eğer bebek ağlarsa yeniden rahatlayana kadar oturtulur. 35 haftalık 25 kız ve 23 erkekte çalışma yapılmıştır. Sonuçta yağla yapılan masajla normal masaj arasında düşük kiloda doğan yenidoğanlarda masajla kilo alımının daha çok olduğu gözlenmiştir. Yağla masaj somatik büyümeyi arttırır, cilt yüzeyinden ısı taşınımını azaltarak ısıyı ve cilt bariyer fonksiyonlarını düzenler, masaj yapılan alanda dolaşımı hızlandırır ve transepidermal su kaybını azaltır. Besin olarak yağ asitlerinin vücutta emilimini sağlar, kalori alımını sağlar, ölüm oranını azaltır ve stresi azaltır.

     





© 2022 Planto Sağlık,  Gıda, Kozmetik, Tekstil Ürünleri San. ve Tic Ltd. Şti. Tüm Hakları Saklıdır.
Bu sitede yer alan bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez.
Daha fazla bilgi için bir hekime veya eczacıya danışınız.



Planto Health
Planto Health House
CT Pharma Research