Blog

  • Yenidoğan bebek cildinin fizyolojisi ve gelişimi nasıldır?

    Yenidoğan bebek cildinin fizyolojisi ve gelişimi nasıldır?

    Newborn infant skin: physiology, development, and care
    Clin Dermatol. 2015 May-Jun;33(3):271-80. doi: 10.1016/j.clindermatol.2014.12.003. Epub 2014 Dec 8
    Visscher MO, Adam R, Brink S, Odio M

    Verniks caseosa bebeğin gelişiminin son üç ayında anne karnında oluşan ve cildi baştan aşağıya ve önden arkaya saran bir tabakadır. Yapısında %80 su, %10 protein ve %10 lipidler vardır. Bu tabaka epidermisin suyla temasını engeller ve kuru bir ortam yaratarak stratum corneum koruyucu bariyerinin oluşmasını sağlar. Yapılan bir çalışmada verniks hemen kaldırılmazsa cildin doğumdan sonra 24 saat daha fazla nemlendiği ve cilt PH' sının düştüğü gözlenmiştir. Model sistemlerde verniksin pekçok patojen (hastalık yapıcı) mikroorganizmaya karşı cildi koruduğu gözlenmiştir. Vernikste de kolesterol, seramid ve pekçok yağ asidi mevcuttur. Özellikle antienflamatuar özellikli linoleik asit, peroxsisomproliferatör aktive reseptör alfayı aktive ederek bariyer formasyon oranını arttırır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü tarafından doğumdan sonra en az 6 saat verniks tabakasının kaldırılmaması önerilir.

    Doğumdan sonra ilk gün cilt hidrasyonu hızlıca azalır, daha sonra iki hafta boyunca artar. Bu değişiklikler cildin yeni ortama adapte olduğunu gösterir. Stratum korneumun formasyonu ve bütünlüğünü sağlayan enzimlerin fonksiyonu için, lipid metabolizması, seramid sentezi, pul pul dökülme, patojen bakterilerin inhibisyonu için asidik bir ortam gerekir. Tam zamanlı doğan bir bebek cildi doğumda nötr olup ilk 1-4 günde cilt pH’sı önemli derecede düşer ve ilk 3 ayda düşmeye devam eder. Serbest yağ asitleriyle stratum korneum hücrelerinin kaynaşması için asitleştirme gereklidir. Yeni doğanın stratum korneumunda yetişkinlere göre beş kat daha fazla antimikrobiyal protein lizozim (lysozyme)  bulunur ve aktivitesi rutin banyo yaptırılması ile azalmaz. Bu sebeple yeni doğan cildi doğuştan gelen bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve bakteriyal enfeksiyonlara karşı savunma için önemlidir. Cilt kalınlığı, asitliği, nemlenmesi hayatın ilk haftaları ve ayları adapte olur. Ancak bunlar yenidoğan döneminde bariyer fonksiyonunun tam olduğunu göstermez.

    Prematüre bebeklerde özellikle çok düşük ağırlıklı olanlarda cilt bariyerleri çok zayıftır, cilt proteinleri eksiktir. Bu nedenle cilt hasarlarına karşı risk altındadırlar, dış ajanlara ve enfeksiyonlara karşı geçirgenlik artmıştır. 28 haftadan erken doğan bebeklerde verniks yoktur.

     





© 2022 Planto Sağlık,  Gıda, Kozmetik, Tekstil Ürünleri San. ve Tic Ltd. Şti. Tüm Hakları Saklıdır.
Bu sitede yer alan bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez.
Daha fazla bilgi için bir hekime veya eczacıya danışınız.



Planto Health
Planto Health House
CT Pharma Research